CV doğrulama konusunda uzmanlaşan start-up EveryCheck, en yaygın sahtekarlıkları gün yüzüne çıkarıyor. Bazı adaylar, yalan söyleme konusunda hayal güçlerini epeyce zorluyor…
Artık CV’lerdeki yanlış bilgiler, neredeyse olağan hale geldi ve bu durum, işe alım sürecinde şirketler için büyük bir sorun oluşturuyor. 2015’ten bu yana diploma ve CV kontrolleri yapan EveryCheck’e göre, başvuruların yaklaşık %65’inde yanlış bilgi yer alıyor. Üstelik her sekiz CV’den biri, diploma ya da iş deneyimleri konusunda ciddi yalanlar barındırıyor.
EveryCheck, her yıl yaklaşık 50.000 CV’yi işe alım öncesi kontrol ediyor ve karşılaştıkları en dikkat çekici yalanları derliyor.
Yalan
Bir aday, CV’sinde işten çıkış sebebini “anlaşmalı fesih” olarak göstermişti ve eski işverenine de aynı hikayeyi anlatmıştı. Ancak bu tamamen uydurulmuş bir sebepti. Eski patronu, adayın aslında babasının ani ölümü nedeniyle annesine destek olmak için taşındığını sanıyordu. Hatta durumu anlayışla karşılayıp ona destek olmuştu. Ancak cenazeye çiçek göndermeye çalıştığında şoke edici gerçekle yüzleşti: Adayın babası hâlâ yaşıyordu.
Ahlaksızlık
Başka bir aday, iş yerinde sadece bir yıl çalışmış olmasına rağmen, CV’sinde bu süreyi iki yıl olarak göstermişti. Dahası, eski işvereninden bu yalanı doğrulamasını talep etmişti. Eski işvereni bu isteği reddetmekle kalmamış, adayın etik dışı davranışını da ortaya çıkarmıştı.
Tekrarlama
EveryCheck tarafından ilk yakalandığında, lisans diplomasına sahip olduğunu iddia eden bir aday, kısa süre sonra başka bir iş başvurusunda bu kez sahte bir yüksek lisans diploması eklemişti. Hatta sahte bir diploma bile düzenlemişti! EveryCheck, bu adayı iki farklı işveren için iki kez reddetmek zorunda kaldıklarını belirtti.
Sahtecilik
Diploması olmayan kişiler, eğitim almadan sahte belgeler düzenletmekte gecikmiyor. Bu sahte belgeler genellikle internetten satın alınıyor. EveryCheck, özellikle komik belgeler düzenleyen bir siteden gelen birkaç sahte belgeyi tespit ettiklerini söylüyor. Bu belgelerdeki damgalar ve yazılar dikkatlice incelendiğinde sahtecilik kolayca ortaya çıkıyor, ancak yüzeysel bir bakış atan işe alımcılar kolayca yanıltılabiliyor.
Özellikle sağlık veya çocuk bakımı gibi hassas sektörlerde, mesleki eğitimlerle ilgili sahte belgeler büyük risk taşıyor. Bir aday, tıbbi-psikolojik yardım ve eğitimci sertifikası olmak üzere iki devlet diploması sunmuştu. Ancak her iki belge de sahtedir ve bu alanlarda sahtecilik yapmak, ciddi bir dolandırıcılık örneğidir.