woman signing on white printer paper beside woman about to touch the documents

CV’de Asla Yer Almaması Gereken 14 Şey

Özgeçmişinizden Hemen Çıkarmanız Gereken Unsurlar

Özgeçmişinizin ön elemede elenmemesi için, işe alım yöneticisinin gerçek niteliklerinizi görebilmesi adına bazı bilgileri çıkarmak önemlidir. Bu gereksiz bilgiler, iş arama sürecinde size engel olabilir.

Özgeçmişiniz Hem ATS Sistemlerini Geçmeli Hem de İşe Alım Yöneticisini Etkilemeli

Günümüzün rekabetçi iş dünyasında, işverenler her bir açık pozisyon için ortalama 250 başvuru almaktadır. Büyük ve küçük ölçekli şirketlerin %95’i, başvuruları incelemek ve niteliksiz adayları elemek için başvuru takip sistemi (ATS) adı verilen yazılımları kullanmaktadır. Eğer özgeçmişiniz, şanslı başvuruların arasına girebilirse, işe alımcı veya işe alım yöneticisi tarafından incelenme şansı bulur.

Az, Her Zaman Daha Fazladır

Özgeçmişinizi oluştururken, gelecekteki işverenlere şirkete ne katabileceğinizi anlatmayı amaçladığınızı unutmayın. Bu, kariyerinizdeki her detayı belirtmeniz gerektiği anlamına gelmez. Bunun yerine, başarılarınıza ve işverenin aradığı niteliklere odaklanın.

1. Profesyonel Olmayan E-posta Adresi

Özgeçmişinizde asla uygunsuz veya profesyonel olmayan bir e-posta adresi kullanmayın. Adınızı ve soyadınızı içeren sade ve profesyonel bir e-posta adresi tercih edin.

2. Açık Ev Adresi

Ev adresinizi özgeçmişinize ekleme zorunluluğu bulunmuyor. Tam adresinizi eklemek hem gereksizdir ve hem de güvenlik riski oluşturabilir.

3. Birden Fazla Telefon Numarası

Kafa karışıklığına yol açmamak için özgeçmişinize yalnızca bir telefon numarası ekleyin.

4. Güncel Olmayan veya İlgisiz Sosyal Medya Profilleri

İş hedeflerinizle örtüşmeyen veya güncel olmayan sosyal medya hesaplarınızı özgeçmişinizden çıkartın. Özgeçmişinize eklediğiniz sosyal medya hesapları, kişisel markanızı yansıtmalı ve iş için uygun olduğunuzu göstermelidir.

5. Özgeçmiş Amacı

Özgeçmiş amacı bölümü, artık çok eskilerde kaldı. Onun yerine CV’nize profesyonel bir özet ekleyin. Yaklaşık 3-5 cümlede pozisyon için neden uygun olduğunuzu özetleyin.

6. Kişisel Detaylar

Sosyal güvenlik numarası, medeni durum, milliyet gibi kişisel bilgilere kesinlikle özgeçmişinizde yer vermeyin.

7. Vesikalık Fotoğraf

Özellikle yurt dışına başvuru yapıyorsanız, fotoğraf eklemekten kaçının çünkü bu, ayrımcılığa yol açabilir.

8. Moda Kelimeler

İlgili anahtar kelimeleri doğal bir şekilde kullanın ama cv’nizi gereksiz moda kelimelerle doldurmayın.

9. Zamirler

Kişisel zamirler kullanmaktan kaçının. “Ben” ya da “biz” gibi kelimelere yer vermeyin.

10. Küçük Yazı Fontu ve Çok Dar Kenar Boşlukları

Yazı tipinizin en az 10 punto olmasına dikkat edin. Kenar boşlukları ise en az 1 cm olmalıdır. Bu, özgeçmişinizin okunabilirliğini artırır.

11. Yazım ve Dilbilgisi Hataları

Özgeçmişinizi göndermeden önce dikkatlice gözden geçirin. Yazım ve dilbilgisi hatalarını önlemek için bir başkasına da okutmanız faydalı olabilir.

11. Geçmişe Çok Takılmak

Sadece son 10-15 yıllık deneyimlerinizi detaylandırın. Çok geçmişte kalan deneyimler veya ilkokul bilgilerinizi yazmak gereksizdir. Üstelik sizi amatör gösterir.

13. Maaş Geçmişi

Maaş geçmişinizi eklemeyin çünkü bu pazarlık gücünüzü düşürebilir. Ayrıca yanlış bilgi vermeniz durumunda güvenilirliğinizi zedeleyebilir.

14. Referanslar

‘Referanslar istek üzerine verilecektir’ ifadesine gerek yoktur; bu zaten beklenen bir durumdur.

Bu öneriler doğrultusunda özgeçmişinizi düzenleyerek, iş başvurularınızda daha etkili sonuçlar elde edebilirsiniz.