Erkek meslektaşlarına kıyasla, kadın sağlık çalışanları çok daha fazla sözlü taciz, zorbalık ve cinsel tacize maruz kalıyor. Ancak, yeni bir PLOS Global Health çalışmasına göre, erkek sağlık çalışanları kadınlara göre daha fazla fiziksel şiddete maruz kalıyor.
Çalışmanın Bulguları
Araştırmacılar, işyerinde şiddetin organizasyonel ve profesyonel hiyerarşilerdeki cinsiyet temelli güç ilişkileriyle yakından bağlantılı olduğunu belirtiyor. Kadın hemşireler ve doktorlar, erkeklere göre 11 kat daha fazla sözlü taciz ve 9 kat daha fazla şiddet görme olasılığına sahip. Hemşirelerin, doktorlara göre iki kat daha fazla sözlü tacize maruz kaldığını vurguluyorlar. Cinsiyete dayalı ayrımcılığın, hem yüksek gelirli ülkelerde hem de Suudi Arabistan ve Hindistan gibi yerlerde kadınlar için daha yaygın olduğunu belirtiyorlar.
Ayrıca, hiyerarşik cinsiyet ilişkilerinin toplumdaki genel ilişkileri yansıttığını ve çoğu kültürde erkeklerin otorite pozisyonlarını elinde tuttuğunu ekliyorlar. Misillemeye karşı güçlü politikalar ve kapsamlı yöneticilik eğitimleri gibi önleyici tedbirlerin önemini vurguluyorlar. Reformların, güç dengesizliklerini pekiştiren toplumsal cinsiyet rollerini ele alması gerektiğini ve toplumsal normlara meydan okunmasının, sağlık ortamlarında sürdürülebilir koruma sağlamak için hayati olduğunu belirtiyorlar. Bu adımlar, erkekler ve kadınlar arasında daha adil bir güç ve fırsat dağılımı sağlar.
Araştırma Verileri
Araştırmacılar, 27’den fazla ülkede gerçekleştirilen 226 çalışmayı analiz etti. Bu çalışmaların çoğu Amerika Birleşik Devletleri’nde (63), ardından Çin’de (20) ve Türkiye’de (9) yapıldı.
Yazarlar gözlemlerini şu şekilde aktarıyor:
“ABD’deki büyük bir akademik tıp merkezinde, beyaz kadın doktorlar, siyah doktorlar ve diğer ırklardan olanlara göre daha az kötü muamele vakası yaşadı. Ayrıca radyolojide, yabancı tıp okullarından mezun olan kadınların, ABD’de mezun olanlara göre cinsel tacizi bildirme olasılığı daha yüksekti (77.1% vs. 54.1%).”
Şiddet Oranları
Analize dahil edilen 226 çalışmanın %19’u, tüm şiddet türlerinin hem kadın hem de erkek sağlık çalışanlarına karşı yaygın olduğunu bildirdi. Hindistan’da fiziksel şiddet, erkekler için (%16) kadınlardan (%4) önemli ölçüde daha yüksekti. Ancak, kadın sağlık çalışanlarının %58’i tehdit edildiğini belirtirken, bu oran erkeklerde %47 idi.