New York Üniversitesi’nde sosyal psikoloji profesörü ve kişilerarası iletişim uzman Tessa West’in kariyer hayal kırıklıklarını anlatan yeni kitabı ‘İş Terapisi: Size Uygun İş Bulma’ adlı kitabına göre kariyer hayal kırıklıklarının nedeni:
1. Kariyer Değiştirmek Aşkı Bitirmek Gibidir
Kariyer değişikliği düşünülürken genellikle yapısal değişikliklere, örneğin büyük bir şehre taşınma, hibrit çalışma düzenine geçme veya maaş kesintisi gibi konulara odaklanılır. Ancak bu yaklaşım, bir kariyerden ayrılmanın duygusal ve karmaşık sürecini gözden kaçırabilir. Bir ilişkiyi sonlandırmakla benzer şekilde, bir kariyeri bırakırken de yoğun bir kararsızlık dönemi yaşanabilir. Bu süreçte, hem işi sevip hem de ondan nefret etmek normaldir. Bu duygusal iniş çıkışları anlamak ve yönetmek, kariyer değişikliğini daha sağlıklı bir şekilde gerçekleştirmeye yardımcı olabilir.
2. İşe Alımda İletişim Eksiklikleri
İşe İşe alım sürecinde, yanlış anlamalar genellikle iş ilanının yayımlanmasıyla küçük ve erken aşamalarda başlar. Örneğin, adaylar genellikle “İş ilanını kim yazdı?” sorusunu sormaz, ancak bu basit soru önemli bilgiler verebilir. Ayrıca, terfi ve zam kararlarının nasıl alındığını sormak da önemlidir, çünkü bu sorular şirketin iç işleyişi hakkında değerli ipuçları sunar. Şeffaflık bu aşamada kritik olup, karmaşık veya çelişkili yanıtlar genellikle bir uyarı işareti olarak değerlendirilmelidir.
3. Günlük Stres Kaynaklarını Anlamak
Stresin iş birliği üzerindeki etkisini ve stresin bulaşıcılığını uzun yıllardır inceleyen araştırmalar, günlük düşük seviyeli streslerin iş yeri mutsuzluğunun büyük tetikleyicileri olduğunu gösteriyor. Ancak çoğu insan, kendi stres kaynaklarının farkında değil. Küçük bir çalışma, insanların gün içinde tahmin ettikleri stres faktörlerinin sadece %50 oranında doğru çıktığını ortaya koydu. Çünkü tahmin edilen stres faktörlerine karşı önlem alınabiliyor, ancak beklenmedik stres faktörleri, genellikle daha fazla sıkıntı yaratıyor. İlginç bir şekilde, insanlar bu beklenmedik stres faktörlerini daha önce deneyimlemiş olsalar bile genellikle onları stresli olarak kodlamıyorlar. Yeni iş araştırmalarında, kendi stres kaynaklarınızı iyi bilmek ve bu stresleri yeni işlerde ne sıklıkla yaşayacağınızı öğrenmek önemlidir. Herkesin stres tetikleyicileri farklıdır, bu yüzden sizi neyin strese soktuğunu bilmek ve buna göre hazırlıklı olmak önemlidir.
4. Liderler
Çalışanlar, liderlere genellikle memnuniyetsizliklerini ya da işin uygun olmadığını gösteren ipuçları verir, hatta bu ipuçları ilk mülakattan itibaren fark edilebilir. Liderler, sadece bu işaretleri nerede arayacaklarını öğrenmelidir. Ofis düzeni gibi küçük detaylar, çalışanların verimliliğini etkileyebilir ve yanlış rollere odaklanmak, terfi için gerekli becerileri göstermeyi engelleyebilir. Liderler, bu sorunları anlayıp müdahale edebilirse, işe alım süreçlerini iyileştirerek yetenek kaybını önleyebilir ve çalışanların kariyer hayal kırıklıklarını azaltabilirler
5. Dürüst Mülakatlar
Mülakatlar, ilk buluşmalar gibidir; dürüst olmak isteriz, ancak izlenim yönetimi genellikle bu dürüstlüğün önüne geçer. Çoğu zaman, zorlayıcı sorular sormaktan çekinerek sadece gülümseyip onay vermeyi tercih ederiz, bu da kariyer hayal kırıklıklarına yol açabilir. Mülakat sırasında, şirketin geçmişteki eksikliklerini ve hatalarını araştırıp, zor sorular sormak önemlidir. Bu, başarı ve başarısızlığın nasıl göründüğünü anlamaya yardımcı olur. Kariyer değişikliği yapıyorsanız, gizli müfredatı öğrenmenizi nasıl sağlayacaklarını sormak önemlidir. Ayrıca, terfi fırsatlarının gerçekçi olup olmadığını ve bu fırsatların gerçekten gelişim sağlayıp sağlamayacağını sorgulamak gerekir